Interview met landschapsontwerper De Pas

3 juni '24

Madelon van Winden is landschapsontwerper bij Aveco de Bondt en gek op de natuur. Niet voor niets heeft ze hier werk van gemaakt. Voor De Pas heeft ze het groen van het gebied inrichting gegeven. Hieronder vertelt ze hoe dit eruit komt te zien!

Wat doet een landschapsontwerper precies?

“Als landschapsontwerper heb je eigenlijk opgaves in zowel het landelijk als in stedelijk gebied. En ik ben gevraagd om advies te geven voor de inrichting van het groen op structuur- en detailniveau. Dat betekent dat ik de juiste planten en boomsoorten uitkies voor in een plan.”

image alt

Wat vormde de hoofdopzet bij De Pas voor de keuze omtrent de doorlijningen?

“De doorlijningen zijn als het ware structuren die het landschap de wijk binnentrekken. En zo zijn ze dus ook ontworpen. Ze zijn wat robuuster en wat natuurlijker ingericht. Veel mensen kunnen aan het groen wonen en zo ontstaat een fijn woonmilieu.”

image alt

Hoe komen de doorlijningen er straks uit te zien?

“Het landschappelijk karakter van de doorlijningen hebben we ontworpen door elementen te passen die je rondom Elst ook kan zien. Dat refereert dus naar de omgeving en daarmee creëren we een landschappelijk karakter voor zowel de doorlijningen als de rest van De Pas. We hadden als uitgangspunt om zoveel mogelijk de groenstructuren te behouden. In de westelijke doorlijningen is dit bijvoorbeeld terug te zien aan het wilgenlaantje. En zo staan er door De Pas heen nog een aantal bomen en groenstructuren die zijn behouden.

In de doorlijningen hebben we verschillende hoogteverschillen ontworpen. Die zijn voor het opvangen en infiltreren van regenwater, zogenaamde wadi's. De wadi’s worden ontworpen met hogere delen en wat diepere delen. Als we daar bloemrijk grasland overheen zaaien, dan kunnen we zien dat de planten op verschillende delen anders reageren. En daardoor krijgen we een brede variatie aan plantsoorten. Door op deze manier bij te dragen aan de biodiversiteit trekken we bijen, maar ook vlinders en andere insecten.”

Hoe kunnen bewoners de groene gebieden straks gaan gebruiken?

“Mensen stappen straks uit de deur en staan meteen in de natuur. Zowel jongeren als ouderen kunnen daarvan gaan genieten en leren. In De Pas zijn speelplekken evenredig over de wijk verdeeld. En we maken onderscheid in verschillende leeftijdscategorieën. De groene doorlijningen zijn wat robuuster opgezet, geschikt voor oudere kinderen om lekker te spelen in de natuur en te ontdekken.

In de westelijke doorlijning hebben we ook een honden uitlaat plaats waar baasjes hun hond los kunnen laten. We hebben wandelpaden door heel De Pas heen en die slingeren eigenlijk door die doorlijningen en zorgen dat er een ommetje gelopen kan worden. Een leuk feitje is dat we op elke 300 meter een bankje gesitueerd zodat bewoners kunnen uitrusten en dan verder kunnen wandelen.”

Wanneer is De Pas in jouw ogen een geslaagd project?

“In mijn ogen is De Pas een geslaagd project als de bomen er straks lekker bij staan. De vlinders en bijen door de bloemen heen vliegen en dat de bewoners zo genieten van hun plek dat ze daar over jaren nog wonen!”

Meer nieuws lezen? Bekijk alle nieuwsberichten
Ook wonen in De Pas? Bekijk het aanbod