Landschapsontwerper over de groene ruimte in De Pas

29 januari '24

Landschapsontwerper Madelon van Winden wist een ding zeker: De Pas moet een groen karakter krijgen. Dat is gelukt, en hoe! Dit wordt straks dé plek waar jong en oud geniet van de groene omgeving tussen de fruitbomen en kleurrijke planten. In dit interview neemt Madelon ons mee in het ontwerp.

image alt

Hoe komen de hofjes er straks uit te zien?

“De Pas wordt door drie groene doorlijningnen onderverdeeld in vier buurten en elke buurt heeft een eigen hofje met een groen karakter. In vergelijking met de groene doorlijningen krijgen de hoven eigenlijk een meer gecultiveerd beeld.

Dat is te zien doordat de bomen in een grid structuur staan, dus ze staan op punten allemaal even ver uit elkaar. Ze worden afgeschermd door hagen die geschoren worden, daardoor zijn ze minder ruig en wat strakker in de groenen doorlijningen. Om de vergelijking nogmaals te maken hebben we bloemrijk grasland wat ook wat natuurlijker groeit.”

Hoe kunnen bewoners dit straks gaan gebruiken?

“De hoven gaan straks gebruikt worden op een wat meer informele en rustige manier. De kleine kinderen kunnen hier gaan spelen, daar zijn de speeltoestellen op afgestemd. Het wordt een fijne plek om je buren te ontmoeten. Sommige bomen bevatten fruit, dus mensen kunnen dat lekker gaan plukken. In vergelijking met de groene door lijningen zijn de hoven wat gecultiveerd daar.”

image alt

Hoe is er rekening gehouden met klimaatadoptieve keuzes?

“Bij nieuwbouwplannen is de voorwaarde dat we water moeten bergen. In De Pas hebben we dat gedaan in zowel de groene doorlijnen als in de hoven. En dat is te zien door verlagingen in het oppervlak en daar stroomt het water naartoe. Zo wordt het water opgevangen en kan het regenwater ook in de bodem infiltreren. Een aantal speeltoestellen hebben we ook in die wadi's gesitueerd. Dit geeft een divers en leuk beeld en kinderen kunnen daar met water spelen.”

Hoe sluiten de hofjes aan bij de rest van de omgeving van De Pas?

“In de omgeving van Elst zijn veel boomgaarden en in De Pas hebben we daar naar gerefereerd door de bomen in de hoven te situeren op een punt raster. Dus daar staan ze allemaal even ver uit elkaar en daarmee geven we eigenlijk een knipoog naar de omgeving van De Pas.”

Met welke ontwikkelingen en/of trends heb je rekening gehouden?

“We hebben De Pas zo ontworpen dat zorgvoorzieningen gewoon opgenomen worden in de wijk. Zo is een gastenverblijf aan een van de Hoven gesitueerd. En de mensen die daar komen te wonen zijn gewoon direct onderdeel van een levendige wijk.”

Wanneer is De Pas in jouw ogen een geslaagd project?

“Voor mij is De Pas echt geslaagd als bewoners straks elkaar lekker kunnen ontmoeten in de groene Hoven. Ze samen wat fruit kunnen plukken en ondertussen de vlinders op de bloemen zitten en de bijtjes rondvliegen. Wij hebben De Pas ontworpen als een groene wijk waarbij je echt de natuur gelijk bij je voordeur hebt.

En het zou prachtig zijn als de bewoners dat door willen trekken in hun voortuinen en achtertuinen. Je hoeft echt niet alles gelijk vol te zetten met bomen. Gewoon een aantal vierkante meter openhouden en niet verharden. Dat scheelt voor de natuur. En het scheelt ook voor de koelte in de zomer.”

Meer nieuws lezen? Bekijk alle nieuwsberichten
Ook wonen in De Pas? Bekijk het aanbod