Gasloos wonen in De Pas

24 mei '23

We nemen gas terug en gaan stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van woningen en voor het koken. In 2050 wil Nederland volledig klimaatneutraal zijn en moet iedereen gasloos wonen. De woningen in De Pas worden daarom al niet meer aangesloten op het aardgasnet. En dát is prettig, zeker met de stijgende gasprijzen door de huidige gascrisis.

Toekomst zonder gas

Inmiddels zijn alle woningen die BPD oplevert, al volledig gasloos. In plaats van een aardgasaansluiting krijgen de woningen in de meeste gevallen een aansluiting op het warmtenet of ze worden voorzien van een warmtepomp. Het is misschien even wennen – het elektrisch of op inductie koken bijvoorbeeld – maar gasloos wonen heeft heel veel voordelen.

De voordelen van gasloos wonen

image alt

Luchtwarmtepomp: warmte uit de lucht

Een luchtwarmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen en vervangt de cv-ketel. De warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht om deze via vloerverwarming binnen in huis af te geven. In de zomer werkt dit precies andersom. Op die manier kun je met de meeste luchtwarmtepompen en vloerverwarming je woning óók koelen! Dit is niet alleen comfortabel, maar heeft ook nog een extra voordeel; de warmte wordt namelijk weer opgeslagen voor gebruik in de winter. Een warmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. Voor een jaarlijkse check en service aan jouw warmtepomp kun je – net als je voormalige cv-installatie - een servicecontract afsluiten.

image alt

Gasloos én bijna energieneutraal

De woningen in De Pas zijn gasloos én bijna energieneutraal. Dat houdt in dat de energie die je verbruikt, voor onder meer het verwarmen/koelen van je huis en voor warm water, ongeveer gelijk is aan de energie die wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Hierdoor zijn de energiekosten voor jouw nieuwbouwwoning lager dan bij bestaande bouw! Je hebt daarnaast nog te maken met stroomkosten voor het gebruik van bijvoorbeeld verlichting en apparaten, zoals je wasmachine, koelkast en televisie. Maar díe kosten kun je zelf laag houden door slim gebruik.

Een fijn bijkomend voordeel is dat je voor een energieneutrale woning bij sommige hypotheekverstrekkers tot wel € 25.000 extra leenruimte krijgt, ongeacht je inkomen. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Dát is een fijn bijkomend voordeel. Vraag dit dus zeker even na de bij de hypotheekverstrekker van jouw keuze!

Iets vragen? Neem contact met ons op
Ook wonen in De Pas? Bekijk de woningtypes